DIERENPAGINA

HET ABCES

Een vervelende aandoening waar vooral katten nogal eens last van hebben is een abces; een abces is een holte, ergens in het lichaam, gevuld met etter. Een kat kan er erg ziek van zijn en heeft dan hoge koorts, soms wel 41 įC. Meestal ontstaat zo'n abces door een beet of een krab van een andere kat. Op deze manier ontstaat een heel klein wondje waardoor bacteriŽn van de poot of uit de bek van de andere kat naar binnen worden gebracht.

Na het gevecht sluit het gaatje zich onmiddellijk, waardoor de infectie luchtdicht wordt afgesloten. Hierna sterft het weefsel rond de bacteriŽn af. Er komen witte bloedcellen op af, die vervolgens een gevecht aangaan met de bacteriŽn. Daarbij sneuvelen zowel bloedcellen als bacteriŽn. De etter bestaat dus uit afgestorven weefsel, bacteriŽn en witte bloedcellen. Behalve door een beet of een krab van een andere kat kan een abces ook door de kat zelf veroorzaakt worden. Katten die veel last hebben van jeuk veroorzaken door het krabben bij zichzelf soms abcessen. Zo'n abces kan in een tijd van een dag enorm in grootte toenemen, maar soms blijven ze vrij klein. Bij sommige komt er wel een kopje vol etter uit, bij andere slechts een enkele druppel.

Als je er niets aan doet kan de kat er uiteindelijk aan doodgaan. Het is ook mogelijk dat het abces spontaan openbarst. Een derde mogelijkheid is dat het abces afgekapseld wordt, niet meer groeit en dat de kat er geen last meer van heeft. Maar dat zijn betrekkelijk zeldzame gevallen. De behandeling van een abces gaat als volgt. Het abces wordt geheel of gedeeltelijk opengesneden, schoongespoeld en er wordt n of ander desinfectiemiddel in gespoten. Daarna wordt de wond NIET dichtgehecht. De bedoeling is namelijk dat de etter en de bacteriŽn er niet in blijven zitten. En aangezien het onmogelijk is een abces zo goed schoon te maken dat er geen enkele ziekteverwekker meer in zit, is het noodzakelijk het open te laten, zodat eventueel achtergebleven bacteriŽn er achteraf nog uitgewerkt kunnen worden. Anders bestaat de kans dat er weer een nieuw abces ontstaat, hetgeen niet de bedoeling is. In vrijwel alle gevallen groeit de wond in ongeveer twee weken dicht en is er na enkele maanden niets meer van te zien.

Ook bij konijnen komen abcessen vaak voor, met name aan de onderkaak. Bij konijnen heeft de etter een iets andere samenstelling en is daardoor veel minder vloeibaar dan bij een kat. Dit heeft als gevolg dat bij de beschreven behandeling de bacteriŽn eigenlijk nooit volledig uit de wond vloeien, voordat deze zich sluit. Het gevolg is dat er op dezelfde plaats weer een nieuw abces ontstaat. Bovendien breidt het abces zich uit in het bot van de onderkaak, waardoor het dier na verloop van kortere of langere tijd niet meer kan eten. Bij de kat is de kans op genezing heel erg groot. Bij een konijn is er bijna geen kans op genezing en mag je blij als hij het nog een half jaar overleeft. Bij de andere huisdieren komen abcessen veel en veel minder voor.

terug naar de inhoudsopgave

Download pdf

© GEMM'ART