DIERENPAGINA

BLAASGRUIS BIJ KATERS

Bij katten is blaasontsteking een zeer vaak voorkomende kwaal. Vooral als het buiten guur is en het veel regent, krijg ik op het spreekuur veel katten met blaasklachten. Het verhaal is dan vaak dat de kat plotseling heel erg vaak op de bak gaat of naar buiten wil. Vaak komt daar dan nog bij dat het dier ook op andere plaatsen dan in de bak gaat plassen. Meestal gaat het om slechts enkele druppels urine per plas. Als deze kwaal zich bij een poes voordoet is het meestal eenvoudig om haar te genezen.

In het algemeen loopt het leven van de poes geen gevaar. Bij katers ligt dit wel wat anders. Als gevolg van de blaas- ontsteking verandert de urine namelijk van samenstelling. Ook de zuurgraad verandert, meestal wordt de urine minder zuur. Het gevolg hiervan is dat er in de blaas blaasgruis ontstaat. Als de urine zuur is kan dat niet, want het gruis lost, net als kalkaanslag in een koffiezetapparaat, juist in een zuur op. Bij een blaasontsteking wordt blaasgruis bij katers en poezen natuurlijk in gelijke mate gevormd. De poes plast het uit en de kater doet dat doorgaans ook, maar niet altijd. Bij mannelijke dieren zijn de urinewegen namelijk langer en nauwer dan bij vrouwelijke dieren, zodat het gruis daarin gemakkelijker vastloopt en er een verstopping ontstaat. Hierdoor komt het bij katers vaak voor dat ze helemaal niet meer kunnen plassen. De urine, die door de nieren gevormd wordt, hoopt zich dan op in de blaas, die als gevolg daarvan enorm groot kan worden en dan een groot deel van de buikholte opvult. De kater is dan erg ziek, heeft een geweldige pijn in zijn buik, wordt sloom, gaat braken, kortom, verkeert in een zeer deerniswekkende toestand.

Als het zover is gekomen, is er sprake van een spoedgeval! De verstopping dient zo snel mogelijk verwijderd te worden. Meestal gebeurt dit onder narcose. Er wordt bij de kater een catheter ingebracht, waarmee de verstopping wordt teruggeduwd of -gespoeld en waardoor de urine de blaas kan verlaten. Vervolgens wordt er dan eventueel, ook weer via de catheter, een zure oplossing in de blaas gespoten, waarin het daar aanwezige gruis zou moeten oplossen. De nabehandeling bestaat uit een antibioticum om de blaasontsteking te behandelen en de infectie die eventueel door het catheteriseren is ontstaan te bestrijden. Soms worden er medicijnen toegediend die de urine zuurder maken, zodat er niet opnieuw gruis kan ontstaan.

Het belangrijkste is de kat een dieet voor te schrijven. Er zijn door enkele diervoederfabrikanten dieetvoeders op de markt gebracht die ervoor zorgen dat de kat die uitsluitend dat voer eet, geen blaasgruis meer vormt, en dat reeds aanwezig blaasgruis oplost. De kans dat een kater binnen een half jaar na de eerste keer weer verstopt raakt, is ongeveer 60%. Bij katers die na de eerste keer uitsluitend het speciale dieetvoer gebruiken, komt dit slechts zelden voor.

Mocht een kater onverbeterlijk zijn en toch weer verstopt raken, dan kan hij geopereerd worden. De penis wordt dan verwijderd en er wordt een geheel nieuwe opening gemaakt, die veel lijkt op degene die bij de poes al van nature aanwezig is. En net als bij de poes is het dan voortaan onmogelijk dat de kater nog verstopt raakt en daardoor niet kan plassen.

terug naar de inhoudsopgave

Download pdf

© GEMM'ART