DIERENPAGINA

HET GEBIT

Veel mensen gaan twee keer per jaar naar de tandarts. Dieren niet. In het algemeen is dat ook niet zo nodig. Gaatjes in tanden en kiezen komen bij honden en katten weinig voor. Zelfs hondjes die veel snoepgoed krijgen, hebben zelden een slecht gebit. Een uitzondering hierop vormen die honden die in hun jeugd hondeziekte hebben gehad. Bij deze dieren zijn daardoor fouten ontstaan in de ontwikkeling van het gebit. Er ontbreken delen van het email, waardoor de tanden en kiezen veel minder goed bestand zijn tegen rotting.

Dat honden en katten zo weinig last hebben van gaatjes is wellicht te danken aan de samenstelling van het speeksel; dit zou minder zuur zijn dan bij mensen. Het heeft echter ook nadelen. Met name honden hebben veel meer last van tandsteen. Tandsteen ontstaat, doordat voedselresten op de tanden achterblijven. Onder invloed van het speeksel veranderen deze in een harde substantie. Het is opvallend dat vooral kleine honden vaak dikke lagen tandsteen ontwikkelen.

Tanden met tandsteen zien er niet mooi uit. Er ligt een dikke, bruingrijze laag over de tanden. Maar dat is nog niet eens het ergste. Tandsteen is zeer schadelijk voor het tandvlees. Dit raakt ontstoken en trekt zich terug, zodat naverloop van tijd de wortels van de tanden bloot komen te liggen. Nu blijven ertussen de wortels nog makkelijker etensresten zitten. Hieruit ontstaat wederom tandsteen. Zo gaat het door totdat de tanden er vanzelf uitvallen.

De meeste mensen merken pas dat er wat aan de hand is als hun hond of kat uit zijn adem begint te stinken. Dat is eigenlijk te laat. Het is beter tanden en tandvlees van uw huisdier af en toe eens goed na te kijken. Tandvlees hoort mooi roze te zijn. Rode randjes langs de tanden wijzen op een ontsteking.

Tandsteen kan door uw dierenarts verwijderd worden. Dat kan alleen goed gebeuren onder volledige narcose, omdat een hond of kat het anders niet toelaat. Losse tanden en kiezen moeten verwijderd worden, omdat daaronder holten zitten waar bij de eerst volgende maaltijd opnieuw voedselresten blijven zitten. Daardoor ontstaat zeer snel weer tandsteen.

Het voorkomen van tandsteen is erg moeilijk. Af en toe een bot geven om op te kauwen blijkt niet erg veel te helpen. Net als bij mensen regelmatig tanden poetsen, bij een hond ongeveer drie keer per week, blijkt in de praktijk meestal niet uitvoerbaar.

Daarom is het belangrijkste: het gebit goed controleren en tijdig tandsteen laten verwijderen.

terug naar de inhoudsopgave

Download pdf

© GEMM'ART