DIERENPAGINA

INENTINGEN

Het voorjaar is de gunstigste tijd om uw huisdier in te laten enten. Juist in het voorjaar steken veel ziekten de kop op. We zullen met de hond beginnen.

Er zijn twee ziekten waartegen honden in ieder geval jaarlijks ingeŽnt moeten worden: parvovirusdiarree en de ziekte van Weil.

Parvovirusdiarree is een ziekte van het maagdarmkanaal die nog regelmatig voorkomt. De hond gaat braken en krijgt bloederige diarree. In veel gevallen gaat het dier dood.

De ziekte van Weil komt minder vaak voor en dat is maar gelukkig ook, want mensen zijn er ook vatbaar voor. Deze ziekte wordt niet alleen overgebracht door in water zwemmende ratten. Een hond kan de ziekte ook oplopen door snuffelen en likken aan de urine van een andere besmette hond. Het gevolg is geelzucht, nierontsteking, braken, diarree, veel bloed in de urine en vaak een dodelijke afloop.

Hondsdolheid (rabiŽs) komt alleen voor in het buitenland en Zuid-Limburg. Als u daar met uw hond heengaat, moet hij minstens dertig dagen van tevoren tegen hondsdolheid zijn ingeŽnt. Een dier met hondsdolheid moet afgemaakt worden, omdat hij gevaarlijk is voor mensen en voor alle andere dieren. Een ziekte die als gevolg van de inentingen in deze streek van ons land erg zeldzaam is geworden is de hondeziekte. Het is verplicht honden die worden opgenomen in een asiel of pension in te enten. De werkingsduur van deze inenting is twee jaar.

Ook katten moeten regelmatig ingeŽnt worden. Net als bij hondeziekte is het verplicht katten minstens eens in de twee jaar in te enten tegen katteziekte, wanneer zij worden opgenomen in een asiel of pension. Ook deze ziekte komt hier niet veel meer voor.

Slachtoffers van niesziekte zie ik veel vaker. Katten kunnen ook hier tegen ingeŽnt worden. Dit moet minstens ťťn keer per jaar gebeuren. De ziekte lijkt erg op een ernstige verkoudheid. De dieren zijn zo ziek dat ze vaak niet meer kunnen en willen eten en drinken. Als ze het overleven zijn de luchtwegen vaak zo ernstig beschadigd dat ze de rest van hun leven blijven niezen en snotteren.

Als een kat naar het buitenland gaat moet hij net als een hond minstens dertig dagen van tevoren ingeŽnt worden tegen hondsdolheid.

Konijnen moeten twee keer per jaar ingeŽnt worden tegen myxomatose. Deze ziekte wordt van het ene konijn op het andere overgebracht door muggen en loopt vaak dodelijk af. Ook het tegengaan van de besmetting door muggen, door middel van horren, bestrijdingsmiddelen e.d., is erg belangrijk.

Het inenten van dieren is doorgaans volkomen onschadelijk en kan veel narigheid voorkomen.

terug naar de inhoudsopgave

Download pdf

© GEMM'ART