DIERENPAGINA

JEUK

In de zomer hebben veel katten en honden last van jeuk, maar ook gedurende de rest van het jaar komt deze kwaal veel voor, meestal door vlooien, soms door iets anders. Wanneer dieren in een buitengewoon sterke mate last hebben van jeuk is dat meestal niet uitsluitend aan vlooien te wijten, tenzij men deze diertjes in drommen over de rug van hun gastheer ziet lopen. Een enkele keer heeft de patiŽnt schurft, maar in de meeste gevallen is er sprake van een overgevoeligheid.

Zo'n overgevoeligheid wordt meestal een allergie genoemd. AllergieŽn komen heel veel voor, zowel bij mensen als bij dieren. Mensen kunnen allergisch zijn voor dieren en soms ook voor andere mensen, dieren voor mensen en ook voor andere dieren. Maar mensen en dieren kunnen ook overgevoelig zijn voor andere dingen, zoals bijvoorbeeld het stuifmeel van allerlei planten.

Een bekend voorbeeld van zo'n overgevoeligheid is hooikoorts. Een patiŽnt met een allergie kan op verschillende manieren behandeld worden. De meest voor de hand liggende methode is ervoor te zorgen dat hij niet met datgene waar hij zo gevoelig voor is, het z.g. allergeen, in aanraking komt. Vaak is dat onmogelijk. In dergelijke gevallen kan men proberen de patiŽnt van zijn allergie af te helpen, men noemt dat desensibiliseren. Dit is voor de patiŽnt een erg onaangename methode, het is nogal duur en het helpt lang niet al tijd. Maar als het helpt is het natuurlijk ideaal.

De derde en bij dieren meest gebruikte manier is het onderdrukken van de jeuk. Hiervoor bestaan verschillende geneesmiddelen. Honden en katten zijn erg vaak overgevoelig voor vlooien. Dat wil zeggen dat ze van een vlooiebeet een enorme jeuk krijgen, meestal achter op de rug, in de liezen en bij kat ten soms ook rondom de hals.

De gevolgen zijn kale en kapot gekrabde en -gebeten plekken. Het dier gaat er lelijk uit zien en gaat vaak ook stinken. In een dergelijk geval is het van groot belang om de dieren goed vlovrij te houden. Vaak lukt dat echter niet. Desensibiliseren wordt zelden geprobeerd, meestal wordt het dier behandeld met iets dat de jeuk onderdrukt. Als het af en toe eens voorkomt met injecties, anders met tablettenkuren.

Als de patiŽnt erg vaak op deze manier wordt behandeld of met hoge doseringen, dan kunnen deze medicijnen andere ziekten veroorzaken, zoals bijvoorbeeld suikerziekte. Dit komt echter niet vaak voor en bovendien is er meestal voor deze behandelingen maar een alternatief, en dat is het dier in laten slapen.

Bij honden komt vaak voor dat ze allergisch zijn voor hun voeding. Ze krijgen er dan jeuk van, of diarree of allebei. Weer geldt dat het het beste is ervoor te zorgen dat ze niets naar binnen krijgen, waar ze overgevoelig voor zijn. Met een dieet is het vaak mogelijk de hond van zijn kwaal te verlossen. Ook bij voedingsallergieŽn gaat dat echter lang niet altijd, hoewel vaker dan bij een vlooienallergie. Dan resten weer de pillenkuren of de injecties.

Dit waren nog maar twee voorbeelden van allergieŽn en er zijn er nog veel meer te bedenken. De behandeling is vaak lastig en niet zelden komen de klachten van tijd tot tijd terug. De meest gebruikte behandelingsmethode is verre van ideaal, maar voorlopig is er nog niets beters.

terug naar de inhoudsopgave

Download pdf

© GEMM'ART