DIERENPAGINA

TELEURSTELLINGEN EN HUISDIEREN

Bijna niemand weet, wanneer hij een huisdier aanschaft, precies waar hij aan begint. En dat geldt niet alleen voor honden en katten, maar ook voor exotische diersoorten, zoals bijvoorbeeld papegaaien. En daarom wil ik vandaag zomaar eens wat voorbeelden geven van problemen die het houden van een huisdier met zich mee kan brengen. Er gaat vaak veel dieren- en mensenleed mee gepaard. Een sprekend voorbeeld van zo'n huisdier is de papegaai. Veel mensen vinden papegaaien leuk en willen er één hebben. Zo'n vogel die kan leren praten en die in een kooi zit is ogenschijnlijk een makkelijk huisdier. De werkelijkheid is heel anders. Papegaaien zijn vaak geweldige herrieschoppers, vooral, als men ze niet heel veel aandacht geeft. En daarvoor ontbreekt de tijd vaak. Daarbij komt dat ze meestal een sterke voorkeur hebben, hetzij voor mannen, hetzij voor vrouwen, en dat ze dan tegenover het andere geslacht zeer agressief kunnen zijn.

Ook katten kunnen heel lastig zijn. Iedere kat heeft de neiging zijn nagels te scherpen. Nu kun je daarvoor een krabplankje kopen of een krabpaal vervaardigen. Maar vaak geven ze dan toch de voorkeur aan stoelpoten, gordijnen, het behang of iets anders. Meestal is het onmogelijk om het ze af te leren. In sommige landen is het dan de gewoonte de kat chirurgisch van zijn nagels te ontdoen, maar in Nederland wordt dit door veel dierenartsen, waaronder mijzelf, als dierenmishandeling beschouwd. De kat wordt namelijk door zo'n behandeling vrijwel volledig weerloos, kan zich niet verdedigen en zelfs niet in een boom klimmen. Zo'n dier moet dus in ieder geval altijd in huis blijven. Het is nog erger dan bij een bijterige hond alle tanden en kiezen eruit te trekken. Aan het houden van langharige katten zijn weer andere bezwaren verbonden. Veel mensen schaffen zich zo'n kat aan en beseffen niet dat je hem dagelijks goed moet kammen en borstelen, en dat ze dat niet altijd even gemakkelijk toelaten. Als je de mensen hiervoor waarschuwt, denken ze dat het wel mee zal vallen. Het valt zelden mee.

Ook honden geven vaak problemen. Sommige honden hebben als gevolg van verkeerd fokken aangeboren gedragsafwijkingen. Soms is daar niets aan te doen, soms wel door er verstandig op te reageren en desnoods hard op te treden. Tot dit laatste zijn veel mensen niet bereid, en zoals je een hond vals kunt maken door hem te hard aan te pakken, zo kun je hem ook te zacht aanpakken. Iedere hond is anders en het is niet altijd makkelijk te bepalen wat te doen. Ik vind wel dat je eigen hond je onder geen beding mag bijten. Het is verbazend hoe vaak dat geaccepteerd wordt.

Het voorgaande brengt mij tot de honden die uit een asiel komen. Deze honden vertonen weleens een afwijkend gedrag. Ze zijn bijvoorbeeld niet lief voor kinderen, vechten met andere honden enzovoort. De mensen zeggen dan altijd dat het komt, doordat hij bij zijn vorige baas mishandeld is, en ze denken dan dat ze het zelf wel weer in orde zullen krijgen. Vaak lukt dat niet. Een verknoeide hond op leeftijd heropvoeden, is heel erg moeilijk.

Dus: bezint eer ge begint. Neem nooit een huisdier met een abnormaal gedrag en besef van tevoren goed, wat de lusten en lasten zijn. En verlies door het lezen van dit stukje niet uit het oog dat het houden van huisdieren ook erg leuk kan zijn.

terug naar de inhoudsopgave

Download pdf

© GEMM'ART