DIERENPAGINA

SLEETJE RIJDEN

Sleetje rijden wordt door kinderen alleen gedaan als er sneeuw ligt. Honden kunnen het onder alle weersomstandigheden. Wanneer een hond op zijn achterwerk gaat zitten en vervolgens op zijn voorpoten lopend zich voortbeweegt met de bedoeling dat zijn achterste over de grond schuurt, dan noemen we dat sleetje rijden. Het is een verschijnsel dat bij sommige honden regelmatig voorkomt. De hond doet dat, omdat hij jeuk aan de anus heeft. Er zijn verschillende oorzaken voor jeuk aan de anus denkbaar. De twee belangrijkste zijn problemen met de anaalzakjes en een lintworm.

De meest voorkomende lintworm wordt zowel bij honden als bij katten gezien. Een hond of kat er één krijgen door vlooien op te eten die besmet zijn met een tussenstadium van de lintworm, net zoals een mens een lintworm kan krijgen door rauw rundvlees te eten. In het ene geval is de hond de gastheer en de vlo de tussengastheer van de lintworm, in het andere geval is de mens de gastheer en het rund de tussengastheer. Een lintworm bestaat uit een heleboel kleine stukjes. Er breken voortdurend van die stukjes van de lintworm af, die dan gevuld met lintwormeitjes naar achteren kruipen en uit de anus te voorschijn komen. Ze lijken wel wat op rijstekorrels en het is te begrijpen ze jeuk veroorzaken. Het spreekt vanzelf dat een lintwormbesmetting voorkomen kan worden door de hond of de kat zoveel mogelijk vlovrij te houden. Als het dier al een lintworm heeft, is deze eenvoudig te verwijderen met behulp van een daarvoor geschikt ontwormingsmiddel.

Een andere oorzaak voor jeuk aan de anus vormen aandoeningen van de anaalklieren ofwel anaalzakjes. Dat zijn bij honden en katten twee zakjes die links en rechts vlak naast of zelfs in de anuskringspier liggen en waarvan de uitgangen in de anus uitkomen. De anaalzakjes produceren normaal een grijsbruine, korrelige substantie die een onaangename geur verspreidt. De bedoeling is waarschijnlijk om met behulp hiervan het territorium af te bakenen of tegenstanders op een afstand te houden. Normaal worden de anaalzakjes waarschijnlijk regelmatig leeggemaakt door de druk van de passerende ontlasting. Wanneer dit door de één of andere oorzaak niet goed gebeurt, kunnen ze overvuld raken. Het dier kan dan gaan sleetje rijden of zit voortdurend aan de anus te likken. Het probleem is te verhelpen door de anaalzakjes regelmatig met de hand leeg te drukken.

Soms raakt een anaalzakje ontstoken. De inhoud is dan veel dunner dan normaal en er kan bloed bij zitten. Een ontstoken anaalzakje moet door de dierenarts behandeld worden. Soms moet het gespoeld worden en er moet een zalf in gebracht worden die een antibioticum bevat. Wanneer de uitgang van het ontstoken anaalzakje ook nog verstopt is, kan er een anaalzakabsces ontstaan. Dat gaat gepaard met soms hoge koorts en erg veel pijn. Soms breekt het absces vanzelf door, in andere gevallen moet het door de dierenarts geopend worden. Wanneer het éénmaal open is, wordt het op dezelfde manier behandeld als een gewone anaalzakontsteking. In ernstige gevallen is het verstandig om een antibioticumkuur en eventueel pijnstillers toe te dienen. De door het absces ontstane opening groeit vanzelf weer dicht en mag niet gehecht worden.

Wanneer er vaak problemen zijn, kunnen de anaalzakjes operatief verwijderd worden. Het is voor de hond een onaangename operatie, maar het resultaat is meestal zeer goed. Alle anaalzakproblemen behoren dan tot het verleden.

terug naar de inhoudsopgave

Download pdf

© GEMM'ART