DIERENPAGINA

VOEDING

Veel mensen die een jonge hond kopen krijgen van de fokker uitgebreide instructies over de voeding. Bijna elke fokker heeft een eigen schema, meestal samengesteld op basis van eigen ervaringen. Deze instructies hoeven helemaal niet slecht te zijn. Het gebeurt niet vaak dat er ongelukken gebeuren als gevolg van een slecht dieet. Het grootste bezwaar tegen de voorschriften van veel fokkers is, dat ze vaak zo ingewikkeld zijn. En het kan zoveel gemakkelijker en goedkoper.

De fabrikanten van hondevoer hebben namelijk onderzoek gedaan naar de voedingsbehoefte van honden. Ze hebben hun produkten vaak al jaren geprobeerd op grote aantallen honden, en de uitkomsten van deze onderzoekingen gebruikt om de samenstelling ervan zo goed mogelijk te maken. Het is in Nederland helaas mogelijk om allerlei rommel als hondevoer te verkopen, maar de grote, bekende merken zijn over het algemeen heel goed. Geen enkele producent zit immers te wachten op negatieve reclame.

Een hond die uitsluitend gevoerd wordt met droogvoer krijgt dus alles wat hij nodig heeft. Ook puppy's kunnen gezond opgroeien met alleen hondebrokken. Er bestaan zelfs speciale puppybrokjes. Wel heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat puppies die naast het droogvoer ook een beetje vlees krijgen wat sneller groeien. Het is echter de vraag of die snelle groei wel gewenst is. Snel groeiende honden zijn vaak slappe honden met veel bot-, gewrichts- en spierproblemen. Als ze wat langzamer groeien worden ze op den duur meestal net zo groot en veel degelijker.

Het is dus helemaal niet nodig uw hond naast brokken wat anders te geven, maar als u hem af en toe eens een groot genoegen wilt doen met een stuk pens of een andere lekkernij, dan mag dat natuurlijk best.

Voor katten geldt ongeveer hetzelfde als voor honden. Er zijn twee grote verschillen. Ten eerste moeten katten regelmatig iets eten. Ze kunnen niet, zoals een hond dagen, zelfs weken zonder voedsel. Daarom is het moeilijker een kat tegen zijn zin te laten veranderen van voer. En katten zijn vaak erg kieskeurig. Ten tweede doe je het bij een kat minder gauw verkeerd. Een kat groeit veel minder snel dan een grote hond en daardoor gaat er ook veel minder snel iets fout. Er is veel meer tijd en gelegenheid fouten te herstellen voor ze onherstelbaar zijn.

terug naar de inhoudsopgave

Download pdf

© GEMM'ART