Welke eigenschappen de mens zal hebben in de verre toekomst is natuurlijk moeilijk te voorspellen. Als we dna kunnen knippen en verplaatsen zijn de mogelijkheden enorm.
Maar over de nabije toekomst is wel wat te zeggen. Zolang de eigenschappen van de nieuwe mensen nog afhankelijk zijn van de eigenschappen van hun ouders, zeggen de eigenschappen van die ouders iets over de eigenschappen van de nieuwe mensen.

En de eigenschappen van ouders zijn veranderd. Bijvoorbeeld door de uitvinding van de anticonceptiepil. Vroeger kregen mensen kinderen omdat ze zin hadden in seks. Maar dat is nu niet meer zo. Mensen krijgen kinderen omdat ze kinderen willen. Als er een erfelijke basis is voor het willen krijgen van kinderen, dan neemt die eigenschap toe in de populatie. Er komen steeds meer mensen die kinderen willen.
Als je wilt weten wat de eigenschappen zijn van de volgende generaties, moet je kijken naar de eigenschappen van de mensen die de meeste nakomelingen krijgen. Bijvoorbeeld slordigheid: vrouwen die de pil vergeten te slikken krijgen meer kinderen. Vrouwen die allergisch zijn voor de anticonceptiepil ook.
Mannen met een tweede leg krijgen meer kinderen. En vrouwen die geen zin hebben in een baan. Wat zijn hun eigenschappen? En in welke mate zijn die eigenschappen erfelijk?
Wordt de mens steeds slimmer? Krijgen slimme mensen meer kinderen? Ik denk het niet.

Volgende bijdrage Vorige bijdrage