Ik ben geen striptekenaar geworden. Het kwam niet op mijn weg, en het is moeilijk om regelmatig iets leuks te verzinnen. Niettemin heb ik een keer een strip gemaakt. Het ging over de wurgcontracten van Sanoma.

Sanoma had in 2001 de tijdschriftenuitgeverij VNU overgenomen, en bood al hun illustratoren een contract aan waarin stond dat Sanoma alle plaatjes 5 jaar lang gratis mocht hergebruiken in alle uitgaven. En daar wilden ze niet al te veel voor betalen. Als je het contract niet tekende kreeg je geen opdrachten meer van Sanoma.
Dit konden ze makkelijk doen. In Nederland wonen heel veel goede illustratoren. Er waren genoeg illustratoren te vinden die dit contract wel wilden ondertekenen. Bij gebrek aan betere opdrachtgevers. Zo werkt de vrije markt
Henk Stolkers riep de illustratoren van de emailgroep Illusie op om stripverhalen te maken tegen het Sanoma-contract. Een poging om het als groepje eenlingen op te nemen tegen een groot bedrijf. Daar heb ik aan meegedaan. Heeft het geholpen?
De BNO (Beroepsorganisatie van Nederlandse Ontwerpers) is met Sanoma gaan onderhandelen. En ook met alle andere uitgeverijen die contracten aanboden die het gebruik en hergebruik van illustraties goedkoper moesten maken. Dat doen ze nog steeds. BNO adviseert illustratoren om de contracten niet te accepteren. De uitgeverijen zoeken illustratoren uit die niet moeilijk doen.

Volgende bijdrage Vorige bijdrage