WEBLOG

Lang geleden, toen ik blij was met iedere opdracht die ik kreeg, beloofde ik nog weleens te tekenen in de stijl van iemand anders. Ik kreeg er altijd spijt van. Het kost veel meer tijd en dan moet het duurder worden. Maar dat werd het niet. Om te laten zien hoe hopeloos het kan zijn om te werken andermans stijl probeerde ik de Nachtwacht van Rembrandt na te maken in de stijl van Dick Bruna. Het resultaat had ik op mijn website gezet.

Verder lezen...

Ik studeerde biologie in de tijd van de ‘the selfisch gene’ van Richard Dawkins en ‘Sociobiology’ van E. O. Wilson. Hun theorieën vatte ik samen als volgt:
De genen die zijn overgebleven door de evolutie, zijn de genen die zorgen dat je zo veel mogelijk vruchtbare nakomelingen krijgt. De genen sturen gevoelens (instincten). Als je iets doet wat goed is voor je genen voel je je prettig, als je iets doet wat slecht is voor je genen voel je je akelig. Als je bijvoorbeeld te weinig eet, dan voel je honger. Als je eet voel je je weer goed.

Verder lezen...

Welke eigenschappen de mens zal hebben in de verre toekomst is natuurlijk moeilijk te voorspellen. Als we dna kunnen knippen en verplaatsen zijn de mogelijkheden enorm.
Maar over de nabije toekomst is wel wat te zeggen. Zolang de eigenschappen van de nieuwe mensen nog afhankelijk zijn van de eigenschappen van hun ouders, zeggen de eigenschappen van die ouders iets over de eigenschappen van de nieuwe mensen.

Verder lezen...

De psycholoog Gordon Gallup heeft de spiegelproef ontwikkeld. Hiermee kun je vaststellen een dier (of een kind) zichzelf herkent in een spiegel. Eerst geef je het dier een spiegel, zodat het de spiegel kan onderzoeken. Als het dier slaapt breng je een vlek aan op het dier op een plek die het alleen in de spiegel kan zien. Dan wacht je tot het dier weer in de spiegel kijkt. Als het probeert de vlek weg te vegen, dan snapt het dier dat het zichzelf ziet.

Verder lezen...

Ik heb in de loop van de tijd veel illustraties gemaakt voor biologieboeken. Daar horen ook tekeningen van geslachtsorganen bij. Vlak voordat ik begon aan mijn eerste tekening van de vrouwelijke geslachtsorganen, hoorde ik een vrouw op de radio, die zei dat veel meisjes dachten dat hun kleine schaamlippen te lang waren. Ze wisten niet dat het heel normaal is, als de kleine schaamlippen wat langer zijn dan de grote schaamlippen. Dit kwam doordat in alle biologieboeken de kleine schaamlippen korter getekend waren dan de grote.

Verder lezen...

Soms geeft een bedrijf een opdracht om plaatjes te tekenen, maar zijn ze niet van plan ze te gebruiken. Dit gebeurt als ze toekomstplannen hebben die ze geheim willen houden.
Zo kreeg ik de opdracht om krokodillen te tekenen voor een energiebedrijf. Ze waren bedoeld voor een boekje over energie voor kinderen. Eerst moest ik wat voorbeelden sturen waar ze uit konden kiezen. Daarna heb ik twaalf krokodillen getekend.

Verder lezen...

Ik ben bioloog en illustrator. Hoe is het zo gekomen?
Aan het eind van de middelbare school moest ik een keuze maken. Wat ging ik studeren? Mijn vader was een wiskundige, ik hield van wiskunde, biologie en tekenen. Mijn oudste broer studeerde wiskunde. Hij haalde alles cum laude, dus het leek me niet verstandig om wiskunde te gaan studeren. Ik kon het alleen maar slechter doen.

Verder lezen...

Vlak na zijn studie nam mijn man een praktijk over van een dierenarts die de reguliere diergeneeskunde combineerde met homeopathie en acupunctuur. Mijn man wilde die zogenaamde geneeswijzen niet gebruiken. Hij probeerde mensen die om homeopathie vroegen te overtuigen met argumenten. Bij echte gelovigen lukt dat niet. Zij zochten een andere dierenarts.

Verder lezen...

Mijn vader kon aan het eind van de eerste klas (groep 3) zo goed lezen en rekenen dat hij de tweede klas mocht overslaan. Hij kwam bij zijn oudste broer in de klas. Mijn vader maakte expres fouten in zijn proefwerken. Waarschijnlijk om zijn broer te vriend te houden. Het is al erg genoeg als je kleine broertje bij je in de klas zit, als hij ook nog betere cijfers haalt, is dat helemaal moeilijk te verkroppen.

Verder lezen...