WEBLOG

Ik ben bioloog, maar ik ben geen natuurliefhebber. Vaak loop ik door het park en dan vind ik alles is zo groen. Daar is duidelijk gebrek aan kleur. En als ik tijdens vakanties in het buitenland een stukje ongerepte natuur zie, dan denk ik vaak dat het toch mooier zou zijn als er ergens een gebouwtje stond. De muziek van Mozart vind ik ook veel mooier dan het gekwinkeleer van de vogeltjes.

Verder lezen...

Ik studeerde biologie in de tijd van de ‘the selfisch gene’ van Richard Dawkins en ‘Sociobiology’ van E. O. Wilson. Hun theorieën vatte ik samen als volgt:
De genen die zijn overgebleven door de evolutie, zijn de genen die zorgen dat je zo veel mogelijk vruchtbare nakomelingen krijgt. De genen sturen gevoelens (instincten). Als je iets doet wat goed is voor je genen voel je je prettig, als je iets doet wat slecht is voor je genen voel je je akelig. Als je bijvoorbeeld te weinig eet, dan voel je honger. Als je eet voel je je weer goed.

Verder lezen...

Welke eigenschappen de mens zal hebben in de verre toekomst is natuurlijk moeilijk te voorspellen. Als we dna kunnen knippen en verplaatsen zijn de mogelijkheden enorm.
Maar over de nabije toekomst is wel wat te zeggen. Zolang de eigenschappen van de nieuwe mensen nog afhankelijk zijn van de eigenschappen van hun ouders, zeggen de eigenschappen van die ouders iets over de eigenschappen van de nieuwe mensen.

Verder lezen...

De psycholoog Gordon Gallup heeft de spiegelproef ontwikkeld. Hiermee kun je vaststellen een dier (of een kind) zichzelf herkent in een spiegel. Eerst geef je het dier een spiegel, zodat het de spiegel kan onderzoeken. Als het dier slaapt breng je een vlek aan op het dier op een plek die het alleen in de spiegel kan zien. Dan wacht je tot het dier weer in de spiegel kijkt. Als het probeert de vlek weg te vegen, dan snapt het dier dat het zichzelf ziet.

Verder lezen...

Ik heb in de loop van de tijd veel illustraties gemaakt voor biologieboeken. Daar horen ook tekeningen van geslachtsorganen bij. Vlak voordat ik begon aan mijn eerste tekening van de vrouwelijke geslachtsorganen, hoorde ik een vrouw op de radio, die zei dat veel meisjes dachten dat hun kleine schaamlippen te lang waren. Ze wisten niet dat het heel normaal is, als de kleine schaamlippen wat langer zijn dan de grote schaamlippen. Dit kwam doordat in alle biologieboeken de kleine schaamlippen korter getekend waren dan de grote.

Verder lezen...

Ik ben bioloog en illustrator. Hoe is het zo gekomen?
Aan het eind van de middelbare school moest ik een keuze maken. Wat ging ik studeren? Mijn vader was een wiskundige, ik hield van wiskunde, biologie en tekenen. Mijn oudste broer studeerde wiskunde. Hij haalde alles cum laude, dus het leek me niet verstandig om wiskunde te gaan studeren. Ik kon het alleen maar slechter doen.

Verder lezen...